Dah 2024 masih ada lagi murid tiada kelengkapan kerusi & meja belajar punca Ketua Pemuda Umno ‘mengamuk’

Oleh HADI KAMARUDIN

Dr. Akmal Saleh, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, menyatakan rasa tidak puas hati di sebuah sekolah agama di Melaka setelah mengetahui bahawa murid-murid di sana tidak dilengkapi dengan meja dan kerusi untuk proses pembelajaran.

Beliau mengungkapkan kekecewaan melalui klip video yang dikongsikan di platform media sosial peribadinya, di mana beliau juga mendedahkan bahawa kekurangan tersebut telah berlangsung selama hampir setahun tanpa penyelesaian daripada pihak Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM).

Dalam klip tersebut, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau menjelaskan bahawa peruntukan untuk pembelian meja dan kerusi telah diperolehi oleh JAIM pada penghujung tahun sebelumnya. Namun, didedahkan bahawa wakil dari JAIM memberitahu bahawa perolehan daripada bahagian kewangan kerajaan negeri masih belum diterima hingga kini.

“Perkara ini perlu diulas dengan serius. Peruntukan sepatutnya telah diperolehi sejak Disember tahun lepas. Mengapa hingga kini belum lagi diterima peruntukan untuk membeli kelengkapan ini? Adakah ustaz tidak rasa simpati terhadap keadaan anak-anak?”

“Berapa lama lagi perlu diambil? Sudah hampir bulan lima. Jika peruntukan masih belum diperolehi, saya tidak pasti. Ini telah menjadi isu yang lama,” jelasnya dalam klip tersebut.

Dah 2024 masih ada lagi murid tiada kelengkapan kerusi & meja belajar punca Ketua Pemuda Umno 'mengamuk'

Akmal juga terlihat menghubungi seorang pegawai atasan untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai peruntukan yang diberikan.

“Ini tidak menjadi masalah sama sekali. Peruntukan telah disediakan. Saya akan membeli kelengkapan ini jika perlu. Jika ustaz tidak mahu meneruskan perkhidmatan, dia boleh balik. Jika dia tidak mampu bekerja di Melaka, dia boleh balik,” tegasnya.

@drakmalsaleh Tidak boleh saya terima apabila anak2 kita terpaksa belajar di lantai akibat tiada meja & kerusi Bila mana proses birokrasi menyusahkan rakyat inilah akibatnya #drakmalsaleh ♬ The Champion – Lux-Inspira

Baca:

Ibu bapa terima ugutan bunuh gara-gara tempias anak ‘back up’ rakan selebriti, Naim Daniel buat laporan polis

Anak sejenis ‘happy-go-lucky, pelakon luah rasa bengang selepas anak sulung mengadu sesuatu selepas pulang sekolah

Mila akui sukar, lepas viral isu cukai LHDN baru datang ‘happy ending’