Wanita tunjuk resit beli barang nak dapatkan simpati, tapi kena kecam pula. Tengoklah apa yang dibeli tu..

Oleh ADINDA

Wanita tunjuk resit beli barang nak dapatkan simpati, tapi kena kecam pula. Tengoklah apa yang dibeli tu..

Isu kos sara hidup dan harga barang yang tinggi masih menjadi topik bualan di media sosial dalam kalangan rakyat kerana ia seperti tiada perubahan.

Dengan adanya platform media sosial jugalah rakyat berkongsi tentang pengalaman mereka berbelanja termasuklah perbandingan harga barang di pasar raya untuk kebaikan bersama.

Namun, perkongsian seorang individu bernama Farahin tentang harga barang yang mahal baru-baru ini meraih perhatian dan mengundang kritikan ramai.

Gambar barangan keperluan isi rumah yang dibeli oleh individu itu dimuat naik oleh orang lain di Twitter dan ia mempamerkan beberapa barang seperti sabun pencuci baju, tisu dapur, kicap, sabun pencuci pinggan dan banyak lagi.

Belian dia ini je dah cecah RM500++.”

Bagaimanapun, ia mencuri perhatian netizen yang mengkritik pilihan jenama barang yang dibeli serta ada juga beberapa item yang jatuh di dalam kategori ‘bukan keperluan’.

Kata mereka, boleh saja dia memilih sabun pencuci baju dan pinggan yang lebih murah. Kicap juga banyak jenama lain yang boleh jadi pilihan selain yang dibelinya itu.

Hidup memang la keras tapi berbelanja pun kena pakai otak bukan kepala lutut. Kena beza mana keperluan mana kemahuan.”

 

Wanita tunjuk resit beli barang nak dapatkan simpati, tapi kena kecam pula. Tengoklah apa yang dibeli tu. Isu kos sara hidup dan harga barang yang tinggi masih menjadi topik bualan di media sosia.

Dalam pada itu, ramai turut menyentuh tentang beberapa barang yang dikatakan tidak diperlukan jika seseorang itu benar-benar mahu berjimat.

Wanita tunjuk resit beli barang nak dapatkan simpati, tapi kena kecam pula. Tengoklah apa yang dibeli tu..

Antaranya adalah tisu dapur dan pewangi rumah di mana secara alternatifnya dia boleh menggunakan kain buruk dan ikut tips mewangikan ruang dengan bahan semulajadi.

Sesetengah individu berkongsi tips dan jenama yang lebih murah untuk rujukan orang lain yang mahu membeli barangan keperluan.