Rupanya tanda-tanda ini kerja makhluk halus, ustaz ini kongsi cara paling mudah pagar rumah, tak perlu guna garam, lada hitam

Oleh FATIN AQILAH

Rupanya tanda-tanda ini kerja makhluk halus, ustaz ini kongsi cara paling mudah pagar rumah, tak perlu guna garam, lada hitam.

Jangan sangka rumah yang tenang, tiada makhluk lain yang menumpang kerana kadang-kadang tanpa kita sedar mereka pun hidup bersama kita.

Seorang Ustaz dari Pusat Perubatan Islam Al-Mujahidin berkongsi bagaimana nak kesan wujudnya makhluk halus dalam rumah kita.

Ramai tanya saya balik. Ustaz bagaimana nak tahu jika dalam rumah kita ada gangguan ya? Saya pernah buat pagar rumah dengan garam dan lada hitam ada cara lain lagi nak pagar rumah macam mana?

“Ok bab gangguan dalam rumah ini sebenarnya banyak orang yang mengalami nya Sebenarnya. Cuma ramai yang tak perasan je di dalam rumah mereka mengalami gangguan..

Tanda-tanda di dalam rumah kita ada gangguan:

 • Kerap ternampak seperti bayangan hitam berdiri,kerap ternampak bayangan hitam@putih melintas laju , kerap ternampak seolah anak kecil berlari.
 • Kerap terdengar seperti suara memanggil nama kita.. Kebiasaannya suara yang kita kenali.
 • Kerap terdengar bunyi guli di atas rumah,bunyi tarik kerusi meja atas rumah,bunyi lesung batu. Terutama rumah flat, kondo, apartment. Bunyi ketuk pintu, bunyi pasir atau batu di baling atas bumbung rumah.
 • Masuk rumah jadi sakit badan,sakit kepala,sakit belakang,sesak nafas bila keluar rumah jadi ok masuk rumah sakit balik.
 • Kerap berbahang panas dalam rumah, pasang Air-cond malam rasa panas. Bila siang tengahari jadi rasa sejuk menggigil tak tahan pula dengan sejuk.
 • Di dalam rumah kerap panas bergaduh perkara kecil jadi besar sekeluarga..Ada sahaja tak kena..Anak jadi tak dengar cakap melawan apa kita cakap.Suami isteri jadi serba tak kena ada je masalah.
 • Masak nasi dan lauk cepat basi..Baru masak pagi tengahari dah basi.. Kadang-kadang tak sampai tengahari dah basi.
 • Kerap terbau bau busuk dalam rumah seperti bau sampah sedangkan rumah dah bersih sapu,kerap ada ulat di dalam rumah seperti ulat sampah…Tak tahu keluar dari mana punca.. Kadangkala bau kemenyan, colok, bau Setanggi dan bau wangi.

Di atas adalah tanda-tanda gangguan di dalam rumah yang kerap di kongsi oleh pesakit pada saya. Sebelum ini saya ada ajar pagar rumah melalui garam dan lada hitam kali ini saya ajar ada Tiga cara mudah untuk elakkan gangguan di dalam rumah kita oleh makhluk halus.

Cara pertama:

Masuk je ke dalam rumah atau ke mana sahaja yang kita pergi nak masuk jangan lupa memberi salam “Assalamualaikum”ada orang ke tak mesti kena bagi salam..Selesai bagi salam baca Surah Al-Ikhlas kali kemudian masuk dalam di mulakan dengan kaki kanan.
InshaAllah jika buat dengan yakin jika ada makhluk halus yang ada ikut kita dari luar tak akan dapat ikut kita masuk di dalam rumah kita sekali jika kita amalkan cara begitu, paling mudah.

Nabi SAW bersabda: “Jika seseorang memasuki rumahnya lantas ia menyebut nama Allah saat memasukinya (dengan memberi salam)Maka syaitan memberi tahu pada teman-temannya malam ini kalian semua tiada tempat untuk bermalam..
Ketika seseorang memasuki rumah tanpa menyebut nama Allah, syaitan pun mengatakan (pada teman-temannya), “Saat ini kalian mendapat kan tempat untuk bermalam”,

Cara kedua:

Jika kita nak tinggalkan rumah.. Sebagai contoh kita nak keluar rumah.. Bagus juga di buat selalu sebenarnya.

Cara nya letakkan Tapak tangan kita di pintu Utama rumah kita kemudian baca:

 • Baca Al Fatihah 1x
 • Baca Al ikhlas 3x
 • Selawat 3x dan sambung ayat di bawah
 • Baca Ayat 9 dari Surah Yasiin 1x

وَجَعَلْنَا مِنْ بَيْنِ أَيْدِيهِمْ سَدًّا وَمِنْ خَلْفِهِمْ سَدًّا فَأَغْشَيْنَاهُمْ فَهُمْ لَا يُبْصِرُون
Wa ja’alna mim baini aidihim saddaw wa“
min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun

Maksud ayat:
“Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding(pula), dan kami tutup(mata), mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.”

Buatlah dengan penuh yakin InshaAllah rumah kita akan terhindar dari segala bahaya manusia dan gangguan makhluk halus.. Sebagai Contoh di elakkan dari pencuri hendak memasuki rumah kediaman kita dan di elakkan dari gangguan makhluk halus..

Cara ketiga yang terakhir sekali:

Amalkan Solat berjemaah di dalam rumah bersama sekeluarga. Kerapkan mengaji AlQuran,Solat Tahajjud bersama-sama sekeluarga ..Cara begini lagi bagus untuk elakkan dari sebarang gangguan makhluk halus.Sentiasa hidup kan suasana di dalam rumah dengan ayat Suci Al-Quran.InshaaAllah Jin iblis tidak akan mudah memasuki rumah kita..
Bila makan di dalam rumah bersama-sama ,jangan lupa baca doa makan..Jika terlupa baca sekali pun jangan lupa baca bismillah ketika hendak makan..

“Nabi SAW Bersabda:

Di saat ia makan (dengan membaca doa makan), maka syaitan pun berkata (pada teman-temannya): “Kalian semua tidak ada bahagian makan”

Jadi sebaiknya jangan la lupa doa makan ketika hendak makan.Itu adalah rezeki kita semua..Rezeki datang dari Allah..Lepas makan pastikan tudung tutup makanan terutama Sebelum tidur..Takut ada lalat hinggap pada makanan akan jadi kotor..Bila kotor makanan yang terdedah makhluk halus amat suka.Jika Sebelum tidur pastikan jangan lah berlonggok pinggan dalam singki penuh dengan sisa makan lagi tak di buang akan nampak kotor dan bau yang busuk.. Makhluk halus memang suka benda yang kotor dan busuk..Jika ada sampah ikat sebaiknya agar tidak berbau busuk dan ulat.

Bila masuk Tandas jangan lupa baca doa masuk dan keluar tandas. Bila dah keluar tandas pastikan pintu tandas sentiasa tutup jangan di buka.

Rupanya tanda-tanda ini kerja makhluk halus, ustaz ini kongsi cara paling mudah pagar rumah, tak perlu guna garam, lada hitam

Doa Hendak Masuk Tandas dan Doa Hendak Keluar Tandas
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
Doa hendak masuk tandas

بِسْم الله اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ
Allahumma inni a’udzu bika minal khubutshi wal khabaa’its.

Dengan Nama Allah, Ya Allah aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina.

Doa hendak keluar tandas

غُفْرَا نَكَ الله الَّذِى اَذْهَبَ عَنّى الأذَى وَعَا فَانِى
Ghufraanaka Alhamdulillaahil ladzii adzhaba ‘annjil adzaa wa’aafaanii.

“Aku memohon ampun daripada Engkau Ya Allah,Allah yang telah menghilangkan apa yang menyakitkanku dan menyihatkanku”

Al-khubth (syaitan jantan) dan Al-khabaith (syaitan betina) adalah bakteria atau bibit penyakit yang banyak terdapat di tempat-tempat kotor seperti tandas.Di dalam tandas bila lepas di gunakan pastikan di cuci dengan bersih sebelum keluar meninggalkan tandas.Pastikan memakai selipar bila memasuki ke dalam tandas.

Anak-anak juga tidak di galakkan bermain di luar rumah terutama waktu senja maghrib..Ketika ini banyak makhluk halus yang berkairan di luar rumah terutama ketika masuk waktu Azan berkumandang pastikan anak-anak tidak bermain di luar rumah ketika itu..Jika sidai baju juga jangan sidai baju sampai di tengah maghrib dan malam baru nak angkat walaupun ada bumbung di luar rumah tak elok..Jika ada baju pastikan angkat baju di ampaian sebelum masuk senja…

Moga info ini bermanfaat pada mereka semua yang memerlukan. Saya hanya share sahaja mana yang saya tahu..Semua sebagai Ikhtiar sahaja..Jika kita buat dengan yakin penuh dengan istiqomah InshaAllah pasti di permudahkan segalanya dari Allah..
Moga diri kita dan family kita di elakkan dari sebarang gangguan makhluk halus dan di elakkan dari sebarang musibah Aamiin3x Ya Rabbal Allamin.

Sumber: Pusat Perubatan islam Al-Mujahidin