Pakar halal mendedahkan nama lain daging babi

Oleh ADINDA

Penganut agama Islam diketahui di seluruh dunia sebagai kelompok manusia yang tidak memakan daging khinzir atau bahasa mudahnya, daging babi. Larangan ini jelas termaktub dalam Al-Quran;
“Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, dan darah, dan daging babi, dan binatang-binatang yang disembelih tidak kerana Allah maka sesiapa terpaksa memakannya kerana darurat sedang ia tidak mengingininya dan tidak pula melampaui batas pada kadar benda yang dimakan itu, maka tidaklah ia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

(Surah Al-Baqarah, ayat 173)

“Katakanlah wahai Muhammad: “Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu bangkai, atau darah yang mengalir, atau daging babi – kerana sesungguhnya ia adalah kotor – atau sesuatu yang dilakukan secara fasik, iaitu binatang yang disembelih atas nama yang lain dari Allah”. Kemudian sesiapa yang terpaksa memakannya kerana darurat sedang ia tidak mengingininya dan tidak melampaui batas, maka sesungguhnya Tuhan mu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

(Surah Al-An’aam, ayat 145)

Ramai yang menganggap bahawa ajaran Islam sahaja yang mengharamkan untuk memakan daging babi. Namun, ajaran Bible turut menyatakan hal yang sama mengenai pengharamannya.

Dalam Buku Leviticus, Bab 11, ayat 7-8, ayat tersebut menyatakan dengan maksud berikut:

“Jangan memakan babi. Ia tidak bersih; Ia juga mempunyai kuku kaki yang terbelah. Ia juga memakan muntahnya. Jangan memakan haiwan ini atau menyentuh bangkainya; ia tidak bersih.”

Larangan yang sama turut dinukilkan dalam Buku Deuteronomy (Bab 14, ayat 8), dan Buku Isaiah (Bab 65, ayat 2 hingga 5).

Walaupun sudah jelas pengharaman babi ini mungkin juga ada yang termakan sama ada secara sengaja atau tidak kerana keliru atau salah faham dengan istilah-istilah lain yang merujuk kepada kandungan yang mengandungi daging babi. Rasuah yang sama kedudukan pengharamannya pun ramai saja yang masih mengamalkan walaupun dalam keadaan sedar dan jelas.

Baru-baru ini seorang pakar halal di Malaysia Ustaz Mohd Amri mendedahkan nama-nama lain yang merujuk kepada babi dalam hidangan makanan. Mungkin ada beberapa istilah yang kita biasa dengar tetapi tidak sedar yang ia merupakan makanan yang mengandungi babi.
Mari kenali nama lain hidangan berasaskan dagng babi.

1. Pork

Istilah ini adalah yang paling kerap digunakan dan mudah ditemui. Kebanyakan kedai makan di Malaysia yang menghidangkan pork ini biasanya meletakkan tanda non-halal pada pintu masuk. Jika anda meragui apakah jenis hidangan yang disediakan oleh sesebuah kedai, jangan malu bertanya.

2. Bak Kut Teh

Makanan ini merupakan salah satu menu yang paling popular di restoran yang menghidangkan daging khinzir di Malaysia dan Singapura. Bak kut teh ini membawa maksud “Teh Tulang Babi” di dalam bahasa Cina. Ia biasanya dihidangkan menggunakan tulang rusuk babi dan campuran herba.

3. Lard

Lard adalah lemak separa pepejal yang diperoleh daripada lemak babi. Lard digunakan dalam banyak masakan sebagai shortening atau  sapuan seperti mentega. Namun penggunaan lemak babi pada masakan telah berkurang akibat dari masalah kesihatan dan memiliki gambaran yang buruk, tetapi sebahagian tukang masak masih lebih suka menggunakan lemak babi untuk penyediaan pastri dan masakan berbanding lemak sayuran. Lemak babi secara luas masih digunakan dalam pembuatan sabun.

4. Bacon

Istilah bakon ini adalah sebutan bagi hirisan daging babi yang disalai. Menjadi kegemaran masyarakat bukan muslim di luar negara untuk dimakan bersama burger, sandwic atau menu lain terutamanya pada waktu sarapan. Berhati-hati ketika ke luar negara kerana anda mungkin berpendapat sandwich atau wafel adalah selamat dimakan namun banyak kedai makanan segera di luar negara menggunakan bakon dalam hidangan mereka.

5. Swine

Swine ialah istilah atau panggilan lain untuk babi yang dibela. Ia membawa maksud yang sama maksud dengan hog atau pig. Dagingnya yang dimakan barulah dipanggil pork.

6. Char Siu

Daging panggang char siu di sebuah kedai makan di Hong Kong

Char Siu ini berasal dari perkataan Cina yang merujuk kepada daging babi panggang atau barbeku. Biasanya Char Siu ini berwarna merah muda. Jadi berhati-hatilah dengan menu ini jika berkunjung ke negara yang majoritinya terdiri dari kaum cina.

7. Cu Nyuk

Memang istilah ini kedengaran sedikit lucu. Hidangan makanan kaum Cina yang dipanggil Cu Nyuk ini adalah banyak terdapat di negara jiran kita, Indonesia. Ia biasanya dihidangkan bersama bubur. Ramai juga masyarakat Indonesia yang beragama Islam yang masih keliru dengan masakan ini dan sering menjadi isu hangat di sana.

8. Yakibuta

Yakibuta adalah potongan daging babi di dalam istilah bahasa Jepun. Yakibuta ini sama maksudnya dengan braised pork. Ia biasanya dihidangkan bersama ramen. Jadi berhati-hatilah jika berkunjung ke restoran Jepun atau pergi melancong ke negara matahari terbit itu ya. Janganlah main bedal saja.

9. Dwaeji

Dalam bahasa Korea, daging babi ini disebut dengan nama dwaeji. Ia banyak ditemukan di dalam menu makanan seperti bulgogi atau galbi. Sudah banyak restoran Korea yang boleh ditemui di Malaysia sama ada yang halal mahupun yang tidak halal. Jadi berhati-hatilah dalam memilih tempat makan. Maklumlah, kita ketahui ramai orang Malaysia gemarkan budaya K-pop dan sering memilih Korea Selatan sebagai destinasi perlancongan.

10. Tonkatsu

Tonkatsu berasal daripada perkataan Jepun yang membawa maksud “tulang babi”. Ia biasanya dijadikan kuah ramen yang diperbuat daripada campuran lemak atau tulang babi. Bagi mereka yang tidak tahu maksudnya mungkin akan mudah keliru kerana boleh sahaja ia dihidangkan tanpa daging babi. Kepada penggemar ramen anda dinasihatkan supaya berhati-hati dengan memeriksa terlebih dahulu menu sebelum membuat pesanan.

11. Ham

Ham ialah daging babi daripada bahagian potongan kaki yang telah diawet ataupun disalai. Kebiasaannya ia dihidangkan penuh dalam potongan itu sendiri ataupun dalam bentuk hirisan yang dimakan bersama sandwich. Jika anda menyangka asal-usul “Hamburger” itu bermula daripada burger yang mengandungi hirisan daging babi, anda salah. Hamburger dinamakan sempena nama bandar yang mula-mula mencipta burger iaitu di Hamburg, Jerman.

 

Begitulah serba sedikit penggunaan pelbagai istilah yang menggunakan daging babi. Terdapat banyak lagi terma lain dalam bermacam-macam bahasa yang merujuk kepada masakan daging babi ini. Diharap perkongsian ini sedikit sebanyak membantu orang Islam di luar sana agar tidak tersilap memilih menu makanan mereka walau di mana anda berada.

 

Sumber : Ustaz Mohd Amri, pegawai bahagian halal JAKIM/ Wikipedia /ML Studio/ Iluminasi