Nama ‘Lucy’ kembali meletup, ini sejarah perjalanan karier seni beliau yang tidak banyak diceritakan

Oleh SHAZLIN AZIZ

Angeline Tan Yoke Yeah, yang lebih dikenali sebagai Lucy dari sitkom terkenal “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” pada era 90-an, tetap menjadi ikon yang abadi di hati peminatnya.

Walaupun hampir tiga dekad telah berlalu sejak zaman kegemilangannya, namanya dan imej ‘Lucy’ tetap melekat dan lebih dikenali daripada namanya sebenar.

Pada usia 56 tahun, Angeline Tan Yoke Yeah mengekalkan penampilannya yang awet muda. Kecantikannya yang kekal segar nampaknya tidak terjejas oleh masa.

Namun, Angeline Tan adalah seorang individu yang mempunyai lebih banyak ciri menarik selain daripada kecantikannya.

Angeline Tan adalah anak sulung daripada tujuh beradik.

Pada awal kariernya, dia bekerja di sebuah syarikat produk kecantikan.

Beliau mula menceburi dunia lakonan pada tahun 1986 dalam sebuah drama bersiri Cina yang diberi judul “Empat Sekawan”.

Beliau sering berkongsi pentas dengan Datuk Lai Meng dan sering menghiasi drama-drama tempatan di saluran RTM dan TV3.

Angeline Tan pernah mendapat pencalonan sebanyak empat kali untuk kategori Artis Komedi Wanita Popular dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) pada tahun 90-an.

Ini menunjukkan kebolehan dan daya tarik beliau dalam bidang lakonan.

Walaupun usianya telah melangkaui 50-an, Angeline Tan masih mengekalkan penampilannya yang menarik dan tidak ketinggalan zaman.

Kecantikannya dan karisma beliau telah membuatnya terus aktif dalam dunia lakonan.

Beliau sering muncul dalam drama-drama Cina, sering memegang peranan sebagai ibu atau nenek yang sesuai dengan usianya yang matang.

Salah satu penampilan terbarunya adalah dalam drama “Hijrah Jannah” arahan Feroz Kader yang disiarkan melalui saluran Astro Ria.

Kekal cantik dan awet muda, Angeline Tan adalah contoh yang baik tentang bagaimana kecemerlangan dalam bidang lakonan dan penampilan yang menawan boleh berkekalan sepanjang masa.

Baru-baru ini, pelakon Angeline Tan telah memuat naik beberapa gambar di mana beliau memakai tudung di akaun Instagram peribadinya.

Gambar-gambar tersebut menerima komen positif daripada netizen yang terkesan dengan penampilannya yang masih menawan dan muda.

Walau bagaimanapun, Angeline enggan memberikan banyak komen ketika ditanya mengenai penampilannya yang baharu.

Mungkin beliau mengutamakan privasi, dan harapannya adalah agar pendiriannya dihormati.

Sejak aktif dalam dunia lakonan, Angeline tidak pernah mencari populariti dengan menggunakan taktik-taktik publisiti yang murahan.

Banyak netizen menganggap bahawa wajah pelakon itu masih mengekalkan kecantikan semulajadi tanpa perlu banyak solekan, dan tidak terkesan oleh usia,

Angeline Tan mengakui beliau seorang yang keras hati dan mulanya tidak mempercaya agama, walau bagaimanapun pendekatan Sabri Yunus membuatkan beliau selaku isteri mula beriman dengan agama Islam.

Pada 14 Oktober 2023, beliau berkahwin kali kedua dengan aktor Sabri Yunus yang juga pelakon sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu dalam satu majlis tertutup di Kangar, Perlis.

Untuk melihat dengan lebih dekat koleksi gambar terkini Angeline Tan, anda boleh melawat akaun media sosialnya yang sentiasa dikemas kini.

Beliau tetap menawan dan menarik, menyinari dunia lakonan tempatan dengan kehadiran dan bakatnya yang tidak tergantikan.

Baca:

Tersenyum dapat kunci Toyota Alphard, ramai teruja dengan ‘kejayaan’ Mohd Amar, takkan nak pakai Viva

Pernah menyewa bersama tapi tergamak tikam kawan 40 kali, ini bahana bila cemburu dah meluap

Sering bermimpi perkara-perkara sebegini, badan anda mungkin dihuni jin atau saka