Menteri nak muntah serbu bilik sewa saiz ‘liang lahad’, “memang tiada ciri kemanusiaan”

Oleh FATIN AQILAH

Premis bilik sewa saiz ‘liang lahad’ yang terletak di Jalan Jejaka, Taman Maluri, Cheras telah diserbu oleh Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) dalam operasi khas yang dikenali sebagai Menghapus Bahaya Kebakaran (MBK).

Tindakan ini diambil selepas beberapa amaran telah diberikan kepada pemilik premis selama lima hari.

Menteri KPKT, Nga Kor Ming, menjelaskan bahawa operasi MBK dilancarkan susulan aduan dari orang awam mengenai premis yang menawarkan perkhidmatan bilik sewa yang melibatkan 38 bilik.

“Kali pertama dalam sejarah, KPKT membuat pemeriksaan mengejut. Tujuan operasi ini adalah mengenal pasti wujud bahaya kebakaran dan bahaya kepada penduduk.

“Saya lihat sendiri bilik berbau, sempit dan seolah tiada ciri kemanusiaan. Kutipan sewa yang tidak berbaloi untuk pertaruhkan nyawa penyewa bagi mengaut untung.

“Bukan itu sahaja, tidak ada sistem udara dan tidak dilengkapi dengan tingkap, 38 bilik tapi berkongsi satu tandas. Saya anggarkan 40 ke 50 orang penyewa mampu menularkan penyakit berjangkit sekiranya berterusan,” katanya pada sidang media di lokasi, tadi.

Operasi ini juga telah dikerjasama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk memastikan kepatuhan kepada undang-undang.

Kor Ming menjelaskan bahawa tindakan ini merupakan yang pertama dalam sejarah KPKT dan bertujuan untuk mengenal pasti potensi bahaya kebakaran serta risiko keselamatan penduduk yang tinggal di premis tersebut.

Bilik sewa dalam premis tersebut didapati sempit dan tidak memenuhi standard kemanusiaan.

Kadar sewa yang rendah juga telah menimbulkan isu keselamatan, di mana 40 hingga 50 penyewa berkongsi satu tandas, dan keadaan ini boleh menyebabkan penularan penyakit berjangkit jika berterusan.

Hasil pemeriksaan, premis tersebut juga telah mengalami ubahsuai tanpa kebenaran pihak berkuasa dan tidak mempunyai peralatan kecemasan seperti lampu kecemasan ‘keluar’.

Pemilik premis akan diberikan notis MBK mengikut Seksyen 8 Akta 341 (Akta Perkhidmatan Bomba 1988) untuk membetulkan kekurangan ini dan menghapuskan bahaya kebakaran yang wujud.

Kor Ming menjelaskan bahawa jika pemilik premis tidak mematuhi notis tersebut, tindakan undang-undang akan diambil.

Operasi mengejut ini adalah untuk menyampaikan mesej yang sangat jelas kepada pihak yang terlibat dan juga merupakan permulaan dalam rangkaian pemeriksaan bangunan berisiko kebakaran oleh pihak berkuasa tempatan.

Dalam serbuan ini, penghuni hanya dibekalkan satu tilam, plug pengecas, dan lampu mentol.

Mereka juga terpaksa berkongsi ruang yang sempit dan tidak berkualiti dengan 40 hingga 50 penghuni lain di dua tingkat bangunan tersebut.

Dengan kadar sewa bulanan sebanyak RM300, keadaan ini telah berlaku akibat ubahsuai tanpa kelulusan yang telah dilakukan untuk membina bilik sewa berukuran kecil.

Kor Ming juga menyatakan bahawa sejak awal tahun hingga Ogos, Jabatan Bomba telah menerima 43 laporan kebakaran yang melibatkan rumah kedai dan 13 kes yang melibatkan asrama.

Hal ini menunjukkan kepentingan tindakan pencegahan kebakaran di premis perumahan, terutamanya di dalam bilik sewa yang mungkin tidak mematuhi standard keselamatan.

Baca:

MYTV dedah punca gantung operasi Awesome TV bermula 2 November

Nak kurus tak perlu seksa diri, pemuda ini kongsi 6 tips tapi nombor 4 mungkin anda tak sangka

“Eiza, kau orang luar, sila keluar dari rumah aku selewatnya esok sebelum aku saman”- Shila Amzah halau kekasih adik