Malaysia ‘perang’ dengan Indonesia gara-gara Indomie

Oleh NUR KASIH

Pertengkaran tentang makanan sering berlaku, dan kini medan perdebatan yang hangat di media sosial adalah Twitter.

Terbaru, terdapat kontroversi mengenai asal usul mi segera kegemaran ramai, Indomie.

Ini telah mencetuskan ketegangan antara orang Indonesia dan Malaysia.

Malaysia 'perang' dengan Indonesia gara-gara Indomie

Semuanya bermula dengan satu jenaka yang dibuat oleh pengguna @reaawakekzaK yang berkata “Indomie adalah dari Malaysia” dan kemudian dibalas oleh akaun @neohistoria_id yang menyatakan bahawa fakta itu benar sambil memuat naik gambar bungkusan Indomie yang ditandai sebagai “Produk Malaysia.”

Jenaka ini membangkitkan pelbagai respon dari pengguna internet Indonesia.

Walaupun Indomie berasal dari Indonesia dengan syarikat Indofood sebagai perintis di belakang jenama itu, perdebatan yang bermula dengan serius berubah menjadi jenaka apabila @neohistoria_id mengklarifikasi kekeliruan pengguna internet Indonesia.

Dalam jenakanya, beliau menyatakan bahawa Indofood, ibu syarikat Indomie, memiliki kilang pembuatan di pelbagai negara, termasuk Malaysia dan Turki.

Di tengah-tengah gurauan dan sindiran itu, muncul satu persoalan dari pengguna internet, jika Indomie sebenarnya berasal dari Malaysia, mengapa ia tidak dikenali sebagai “Malaymie”?

Mi segera bermula di Jepun pada tahun 1956, ketika usahawan Momofuku Ando mengubah landskap hidangan dengan penemuan beliau.

Terinspirasi oleh pemerhatiannya tentang tabiat orang Jepun untuk beratur panjang untuk mee ramen pada waktu malam, Ando kemudian mencipta mi segera sebagai penyelesaian yang mudah bagi mereka yang merasa lapar pada waktu malam.

Momen kejayaan Ando datang pada tahun 1971 dengan pengenalan Cup Noodles, yang dibungkus dalam cawan dengan alat pemanas, menjadikan mi segera sebagai fenomena global.

Indonesia menyertai pasaran mi segera pada tahun 1972, dengan pelancaran jenama Indomie Kumpulan Salim.

Pada awalnya, Indomie memperkenalkan satu perisa baru iaitu Kaldu Ayam, dan ia mendapat sambutan yang hangat dari orang ramai dengan pantas.

Peristiwa penting dalam perkembangan Indomie berlaku pada tahun 1982 apabila mereka melancarkan Mi Goreng, yang terinspirasi daripada hidangan mi goreng di Asia Tenggara.

Tambahannya ini memperkuatkan lagi kedudukan Indomie sebagai makanan yang digemari oleh pelbagai golongan masyarakat, sama ada di Indonesia atau di luar negara.

Baca:

Lebuhraya WCE dibuka dari Taiping ke Beruas, tol percuma dua bulan

Heboh pemuda mualaf 9 kali ulang alik hanya kerana sijil kahwin, rupanya ini cerita sebenar dari pejabat agama

Isteri baru punya pasal, ketua kampung ini serah mas kahwin seluruh harta, tapi dua anaknya pun setuju