Konspirator antarabangsa culik kanak-kanak berlindung di Malaysia

Oleh ADINDA

Malaysia hari ini mengusir dalang kumpulan konspirasi yang dikehendaki Perancis kerana terbabit dalam penculikan seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun.

AFP memetik sumber melaporkan, Remy Daillet bersama pasangan dan tiga anaknya ditahan bulan lalu di Pulau Langkawi berkaitan status lawatannya di negara ini.

Lelaki itu bersama keluarganya berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini dan dijangka tiba di Perancis esok.

Rémy Daillet-Wiedemann dikehendaki di negara asalnya Perancis berkaitan dengan kes penculikan seorang gadis berusia 8 tahun dari rumah neneknya di selatan Perancis pada bulan April. – Gambar AFP, 13 Jun 2021

 

Budak perempuan yang dikenali sebagai Mia itu dilarikan dari rumah neneknya pertengahan April di Perancis oleh sekumpulan lelaki yang diupah ibunya.

Enam lelaki bersama ibu kanak-kanak itu didakwa terbabit dalam penculikan itu selepas pencarian selama lima hari berakhir di Switzerland.

Ibu kanak-kanak itu adalah aktivis yang percaya bahawa anaknya diambil secara tidak adil daripada penjagaannya.

Ibu Mia tidak mendapat hak penjagaan selain tidak dibenarkan bertemu dan berkomunikasi menerusi telefon.

Penyiasat percaya Daillet mungkin membantu mengatur penculikan berkenaan.

Pendakwa raya Perancis Nicolas Heitz memegang potret anak hilang Mia Montemaggi semasa sidang media di The Epinal Courthouse di Epinal, timur Perancis pada 14 April 2021. – Gambar AFP

Selepas penculikan itu, Daillet menyiarkan video dan dia mengatakan bahawa organisasinya ‘mengembalikan anak yang diculik kepada ibu bapa, atas permintaan mereka’.

Pada Ahad, Daillet bersama keluarganya diiringi kawalan keselamatan ketat ke KLIA sebelum transit di Singapura, kata sumber yang rapat dengan kes ini kepada AFP.

Kata sumber, sebaik tiba di Singapura, lelaki itu dan keluarganya akan menaiki Air France ke Paris.

“Mereka dalam keadaan yang sihat,” katanya.

Sumber perundangan yang enggan didedahkan turut mengesahkan lelaki terbabit dan keluarganya sudah dibawa oleh Jabatan Imigresen.

Pendakwa raya Perancis mengeluarkan waran tangkap antarabangsa terhad Daillet yang sudah menetap di Malaysia sejak beberapa tahun lalu.

Dia bagaimanapun ditahan kerana status tempat tinggalnya menjadikan proses penahanan lebih cepat.

SUHAKAM persoal isu hak asasi kemanusian 

Namun timbul isu layanan yang dianggap melanggar hak asasi manusia oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) apabila melibatkan isterinya wanita Perancis Leonie Bardet yang juga ditahan di depot imigresen Belantik di Sik, Kedah, bersama tiga anaknya.

Wanita Perancis Leonie Bardet yang kini ditahan di depot imigresen Belantik di Sik, Kedah, bersama tiga anaknya.

Jabatan Imigresen harus menyediakan pusat tahanan alternatif untuk menempatkan wanita dan kanak-kanak untuk membolehkan akses yang lebih baik ke penjagaan kesihatan, keselamatan dan keselamatan, kata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

“Kami tidak fikir kanak-kanak harus berada di pusat tahanan. Suhakam selalu meminta alternatif penahanan untuk anak-anak dan ibu hamil, ”kata pesuruhjaya Suhakam, Jerald Joseph

Dia mengatakan pihak berkuasa tidak dapat mengetepikan tiga tuduhan yang dihadapinya bersama, dan ada juga keperluan untuk mengesahkan hak-hak warganegara Perancis di sini.

Tuduhan – berkaitan dengan penculikan, tinggal terlalu lama dan teori konspirasi – adalah tiga perkara yang harus dilihat secara berasingan, katanya.

Peguam yang mewakili Bardet dan pasangannya Rémy Daillet-Wiedemann mengatakan sementara keluarga mereka berusaha memperbaharui dokumen perjalanan mereka, kedutaan Perancis di sini tidak menghiraukan e-mel, panggilan dan mesej mereka dalam usaha mencari surat sokongan untuk diserahkan kepada pihak imigresen.