Jepun dah catat suhu sangat panas selepas 125 tahun, ini 12 fakta pemanasan global patut kita insafi

Oleh FATIN AQILAH

Bebanan kerja keterlaluan di beberapa negara maju menyebabkan pekerja tidak cukup rehat sehingga menyebebkan pelbagai masalah kesihatan termasuk menjejaskan kesihatan mental.

Sebuah firma di Osaka, Jepun telah mencipta bantal tidur yang lebih selesa untuk pekerja yang ingin tidur seketika di pejabat.

Budaya tidur seketika atau “inemuri” adalah amalan yang membolehkan pekerja berehat dalam tempoh pendek dan bangun segar untuk meneruskan tugasan di pejabat.

Menurut Atex Corporation, syarikat tersebut telah mencipta produk yang dikenali sebagai ‘Gogi no Makura’ atau bantal petang yang diinspirasikan daripada kerusi urut mudah alih.

Syarikat ini menjelaskan bahawa bantal ini boleh disambungkan pada meja dan menyokong muka serta dada pekerja sambil mereka tidur dengan badan condong ke hadapan.

Jurutera bernama Natsuki Sato menjelaskan, “Bantal baharu ini mempunyai panjang 31 sentimeter dan lebar 24 sentimeter, dan ia direka untuk menyokong kepala dan bahagian badan yang lain.

Terdapat juga lubang di tengah untuk memudahkan pernafasan dan mencegah tanda tidur pada wajah.”

Sato turut melaporkan bahawa tempahan untuk bantal ini telah dibuka pada awal Ogos, dan hampir 500 orang telah membuat pesanan awal, jumlah ini melebihi jangkaan awal syarikat.

Bantal petang ini akan dijual pada harga 8,800 yen dan akan mula dipasarkan secara meluas pada 15 Oktober.

Tahun lalu, dua syarikat Jepun telah bekerjasama untuk menghasilkan ‘pod tidur berdiri’ yang diyakini dapat membantu mengatasi masalah keletihan pekerja di negara itu akibat bekerja terlalu banyak.

Pod ini adalah sejenis kotak menegak yang membolehkan pengguna memasuki bahagian dalam dan menggunakannya sebagai ruang peribadi untuk tidur sambil berdiri.

Di Jepun, di mana pekerja sering menghadapi masalah bebanan kerja, pod ini boleh digunakan di pelbagai tempat seperti tandas, dalam tren, atau di meja pejabat.

Pod tidur tersebut diberitakan menyediakan sokongan yang selesa untuk kepala, lutut, dan bahagian belakang badan pengguna, membolehkan tidur seketika tanpa risiko jatuh.

Baca:

Lelaki cerita kisah sebenar disebalik lirik lagu Nur Nilam Sari, rupanya bukan saja-saje Awie pilih nyanyi dengan Amy

Sabun bau syurga gamaknya, ini rupanya sebab orang ramai sinis terhadap jualan Sabun Rakyat

Cemas hanya tembakan kedengaran, TMJ bersyukur terselamat insiden tembakan di Bangkok