Faizal Hussain kena dakwa mencabul bekas penyampai berita terkenal di sebuah hotel

Oleh FATIN AQILAH

Seorang penolong pengurus eksekutif telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini, dengan pertuduhan mencabul seorang wanita yang juga merupakan bekas penyampai berita televisyen terkenal, yang berlaku tiga bulan yang lalu.

Tertuduh, Mohd. Faizal Hussain, yang berusia 53 tahun, dengan tegas mengakui tidak bersalah selepas pertuduhan tersebut dibacakan di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah.

Pertuduhan ini melibatkan dakwaan bahawa tertuduh menggunakan kekerasan jenayah terhadap seorang wanita berusia 54 tahun, dengan tindakan memegang tangan mangsa dengan niat jahat untuk mencabul kehormatannya.

Kejadian ini dilaporkan berlaku pada pukul 1 tengahari, pada tarikh 13 Julai yang lalu, di sebuah hotel di Damansara.

Oleh itu, pertuduhan ini dikenakan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, yang memberikan kuasa kepada mahkamah untuk menjatuhkan hukuman penjara maksimum selama 10 tahun, denda, sebatan, atau salah satu daripada dua hukuman tersebut.

Faizal Hussain kena dakwa mencabul bekas penyampai berita terkenal di sebuah hotel

Mahkamah pada akhirnya memutuskan untuk memberikan kebenaran kepada tertuduh untuk diikat jamin sebanyak RM4,000 dengan seorang penjamin, dan ditambah dengan syarat tambahan yang melarangnya daripada mengganggu mangsa dan saksi dalam kes ini.

Dalam prosiding hari ini, pendakwaan dilaksanakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Siti Maryam Jamilah Md. Kamal, manakala tertuduh mendapatkan perwakilan dari peguam Nor Afiqah Mohd. Ashriee.

Mahkamah kemudiannya menetapkan tarikh sebutan semula kes ini pada 20 November yang akan datang.

Baca:

Sabun bau syurga gamaknya, ini rupanya sebab orang ramai sinis terhadap jualan Sabun Rakyat

Cemas hanya tembakan kedengaran, TMJ bersyukur terselamat insiden tembakan di Bangkok

Tesla sebenarnya buka ibu pejabat bukan kilang, ini 11 fakta wajib tahu elak salah faham