Dia ada ijazah, jangan perlekeh ilmu dia, pengadil pun tak semestinya pandai main bola”- Ajai

Oleh ABDULLAH HAMID

Komposer dan penyanyi Ajai, yang berusia 48 tahun, menyokong sahabatnya, Datuk Syafinaz Selamat, yang telah dikritik, terutamanya berkaitan dengan perannya sebagai juri dalam program realiti bakat.

Ini berikutan penampilannya di Konsert Ini Baru Bintang 3 yang diterbitkan oleh RTM baru-baru ini.

Ajai, nama sebenarnya Mohd Faizal Maas, menyatakan bahawa pengetahuan dan pengalaman mereka dalam industri muzik selama bertahun-tahun memenuhi syarat Syafinaz dan dirinya untuk menjadi juri dalam pertandingan ini.

Oleh itu, dia berpendapat bahawa orang ramai seharusnya tidak mempersoalkan perkara tersebut.

“Mungkin orang tidak biasa dengar Syafinaz menyanyi soprano sebab itu bukan pasaran Malaysia. Tetapi, kita jangan perlekeh ilmunya. Kalau beliau berijazah, takkan kita mahu meremeh-remehkan?

“Seperti kita boleh lihat, tidak semestinya pengadil pandai main bola. Tetapi dia tahu undang-undang di padang. Sebab itulah saya cakap, muzik bukan sekadar hobi, ia adalah mata pencarian.

“Kalau dahulu mungkin orang boleh anggap hobi, tetapi, sekarang, ramai berpusu-pusu hendak masuk industri hiburan sebab ada pulangan bagus.

“Tanpa bakat pun ada pulangan bagus dan ada bakat pun sama. Jadi, tiada undang-undang yang cakap awak tidak boleh menyanyi, tak boleh buat album dan sebagainya… Semua itu hanya di pertandingan,” katanya pada sidang media Konsert Exists Borneo Tour di Hard Rock Cafe.

Baru-baru ini, penampilan Syafinaz dalam program siaran langsung RTM, Konsert Ini Baru Bintang Tiga, telah mendapat kritikan.

Beberapa netizen mengulas bahawa kemampuan vokal Syafinaz dalam program tersebut tidak mencerminkan tanggungjawabnya sebagai juri program realiti.

Semua ini bermula apabila beberapa video di aplikasi TikTok menunjukkan Syafinaz menyanyikan lagu Persis Salju dan Europa asal Monica Naranjo.

Ini menimbulkan persoalan tentang kredibiliti Syafinaz sebagai juri program tersebut.

Ajai telah memberikan respons bahawa baik dia maupun Syafinaz menerima kritikan netizen secara terbuka. Mereka percaya tidak ada undang-undang yang menghalang mereka daripada bersuara.

“Kami bekerja berdasarkan pembelajaran dan pengalaman. Kita tidak mengharapkan kita menyanyi dahsyat apabila kita bagi komen pada seseorang penyanyi.

“Tetapi kita tahu mengenai undang-undang nyanyian, rata-rata (ramai orang) tahu Syafinaz adalah pensyarah dan saya penerbit.

“Bagi saya, tohmahan dari netizen tidak mengapa. Itu hak dia (netizen) sama ada hendak suka atau tidak. Kadang-kadang dia cakap tak suka, apabila jumpa dia luar, dia rakam foto. Disebabkan itu, saya fikir, tohmahan netizen itu tiada apa-apa,” katanya.

Baca:

Angkuh dengan kereta kebalnya selepas mengebom tanpa henti, ini 20 fakta selepas 20 hari genosid di Palestin

Jalan raya di 59 negara dinilai, cuba cari Malaysia nombor berapa, kadar kematian pun menakutkan

“Suami orang mana yang saya dah main tu?”- Shakilla berang dituduh berzina