Bukan kali pertama! Trak konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza rosak dibedil Zionis

Oleh NURAIMAN

Menurut laporan Astro Awani, Badan Bantuan dan Pekerjaan Organisasi Bangsa-bangsa Bersatu untuk Pelarian Palestin (UNRWA) telah mengumumkan gambar konvoi bantuan kemanusiaan yang diserang oleh tentera laut Israel pada hari Isnin.

Gambar-gambar yang dikongsikan oleh Pengarah Hal Ehwal UNRWA di Gaza, Thomas White di platform X menunjukkan sebuah trak yang mengalami kerosakan dengan kapsyen menyatakan bahawa kenderaan tersebut disasari oleh tembakan tentera laut, tetapi tiada kecederaan dilaporkan.

Pengarah Komunikasi UNWRA, Juliette Touma menyatakan bahawa ini merupakan kali ketiga konvoi PBB terlibat dalam serangan semasa menghantar bekalan ke utara Gaza.

Bukan kali pertama! Trak konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza rosak dibedil Zionis

Sementara itu, UNWRA menyeru semua pihak yang terlibat dalam konflik untuk menghormati undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Ketua UNRWA Philippe Lazzarini, yang sedang dalam lawatan tiga negara Teluk minggu ini, berusaha untuk mendapatkan sokongan selepas penangguhan dana utama oleh penderma utama berikutan dakwaan Israel bahawa beberapa kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan pada 7 Oktober.

Baca:

Norreen sudah berubah, jual baju seksinya kepada wanita bukan Islam sahaja

Dikatakan sokong zionis, netizen kini boikot Family Mart

Tahniah! Malaysia catat sejarah, rangkul pingat perak dalam Olimpik Kulinari di Stuttgart