10 ranking Malaysia di dunia

Oleh ADINDA

Malaysia sebagai sebuah negara yang membangun kini hampir setanding dengan negara-negara maju yang lain dan sentiasa mendapat perhatian dalam pelbagai aspek oleh masyarakat global. Dengan 32 juta orang rakyat dan keunikan pelbagai tradisi yang ada menjadikan Malaysia di kedudukan ke 29 pada indeks keamanan global.

Tahukah anda banyak lagi ranking kedudukan Malaysia yang rakyat Malaysia sendiri tidak sedari. Kami kongsikan 10 ranking Malaysia di persada dunia.

1.Pengeluar kondom terbesar dunia


Karex Berhad adalah syarikat pengeluar Malaysia yang merupakan pembekal kondom terbesar di dunia, membekalkan kepada pelbagai jenama popular seperti Durex dan ONE Condom.

Pernah menjadi sebutan kerana menghasilkan kondom berperasa khusus seperti nasi lemak, rendang dan durian, syarikat ini dimulakan oleh keluarga Goh pada tahun 1920 sebagai sebuah syarikat pemprosesan getah sebelum ditukar kepada pembuatan kondom pada tahun 1980.

Sejak bermula era pandemik, keuntungan bersih Karex Bhd meningkat 27 kali ganda kepada RM2.79 juta pada suku kedua berakhir 31 Disember 2020, berbanding hanya RM102,000 setahun sebelumnya

2. Buli siber
Malaysia menduduki tempat ke-2 di Asia kerana buli siber di kalangan belia
Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) mengatakan tiga daripada 10 anak muda Malaysia menjadi mangsa cyberbullies di negara ini.

Jika dibandingkan dengan negara-negara Asia, Malaysia menduduki tempat kedua, di belakang India, yang menduduki tempat pertama dalam senarai.

Tinjauan dilakukan oleh Ipsos – sebuah syarikat penyelidikan pasaran antarabangsa melibatkan 20,793 responden di seluruh dunia pada tahun 2018.

3. Sistem persaraan terbaik

Mercer CFA Institute Global Pension Index 2020 telah meletakkan sistem persaraan Malaysia yang ketiga terbaik di Asia dan ke-19 keseluruhan dengan nilai indeks keseluruhan 60.1.

4. Lokasi pilihan untuk ekspatriat
Malaysia berada di kedudukan keempat sebagai destinasi terbaik bagi ekspatriat atau warga asing yang berkemahiran dan profesional untuk tinggal dan bekerja menurut tinjauan Expat Insider 2021.

Taiwan was ranked first, followed by Mexico, Costa Rica, Malaysia, Portugal, New Zealand, Australia, Ecuador, Canada and Vietnam. — Infographic courtesy of InterNations
Taiwan menduduki tempat pertama, diikuti oleh Mexico, Costa Rica, Malaysia, Portugal, New Zealand, Australia, Ecuador, Kanada dan Vietnam. – Infografik dari InterNations

5. Terburuk dari sudut privasi dan pengawasan

Malaysia telah memperoleh 2.64 dari 5.00 mata dalam kajian privasi dan pengawasan melibatkan 47 negara dan wilayah di seluruh dunia.

Skor meletakkan Malaysia sebagai kedudukan¬†kelima terburuk dari 47, yang meletakkannya dalam kategori “Beberapa perlindungan tetapi perlindungan lemah” yang berkisar antara 2,6 hingga 3,0 mata.

“Pengenalan undang-undang perlindungan data pada tahun 2010 telah memberi peningkatan pada privasi data Malaysia – tetapi, seiring dengan kemajuan teknologi dan perubahan waktu, ia perlu dipertingkatkan untuk melindungi semua jenis data dengan lebih baik, termasuk biometrik,” kata laporan yang diterbitkan oleh UK. laman web teknologi berasaskan Comparitech, merujuk kepada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA).

Laporan itu juga menyatakan selain isu perlindungan privasi, Malaysia mengalami beberapa pelanggaran data. Secara khusus, ia berkaitan=pelanggaran data yang melibatkan 46.2 juta akaun telefon bimbit, dan satu lagi yang melibatkan 220.000 penderma organ.

6. Kekuatan Pasport Malaysia

Pasport Malaysia berada di kedudukan keenam global, berkongsi kedudukan yang sama dengan pasport dari Ireland, Kanada dan Amerika Syarikat, menurut Passport Index 2017.

Global Passport Power Rank 2017 oleh Arton Capital, penasihat global terkemuka berkaitan tempat tinggal dan kewarganegaraan, menilai pasport dengan akses rentas sempadan yang dibenarkan, memberikan “skor bebas visa” sesuai dengan jumlah negara yang dapat dimiliki oleh pemegang pasport lawati tanpa visa atau dengan visa semasa ketibaan.

7. Peminat K-Pop terbesar
K-pop tidak dapat dinafikan adalah salah satu topik yang paling banyak dibincangkan di Malaysia.

Twitter Inc. mendedahkan terdapat tweet 6.7 bilion mengenai k-pop pada tahun 202, sekitar 600 juta lebih banyak berbanding tahun 2019.

Dan peminat K-pop Malaysia berada di kedudukan ketujuh terbesar yang bersembang berkaitan K-pop di Twitter melalui jumlah tweet, menurut statistik yang dikumpulkan oleh Twitter dan pemerhatian data fandom K-pop Radar.

8. Negara mesra alam
Malaysia menduduki tempat ke-8 di Asia-Pasifik yang dinilai sebagai negara mesra alam sekitar.

Menurut analisis mengenai Negara-negara Hijau di Asia Pasifik oleh firma penyelidikan yang berpusat di Singapura ValueChampion, Jepun adalah negara paling hijau, diikuti oleh Singapura. Australia dan Korea Selatan terikat untuk tempat ketiga, dan New Zealand berada di tangga keempat. Malaysia berada di tangga kelapan, daripada 13 negara yang dinilai.

Untuk menentukan bagaimana hijau sebuah negara, tujuh faktor atau kategori dipertimbangkan: tenaga, pencemaran udara, pencemaran air, pelepasan gas rumah kaca, sampah, hutan dan ruang hijau, dan pengangkutan awam

9. Lapangan terbang terbaik
KLIA kini menjadi lapangan terbang kesembilan terbaik dunia dari segi kualiti perkhidmatan pada suku pertama 2021 untuk kategori lebih 40 juta penumpang setahun (mppa).

Menurut tinjauan Quality Airport Service Quality (ASQ) global oleh Airport Council International, KLIA mencapai skor 4.99 berbanding 5.00, peningkatan pada 4.98 yang ditinjau tahun lalu, ketika berada di kedudukan ke-10.

10. Pengamal hukuman mati
Pada tahun 2017, Amnesty International Malaysia (AIM) melatakkan Malaysia berada di kedudukan ke-10 dalam penggunaan hukuman mati di antara 23 negara yang lain.

Dengan sembilan hukuman mati pada tahun 2016, Malaysia adalah antara 23 negara yang melaksanakan hukuman tersebut terhadap 1,032 orang di seluruh dunia. Ini tidak termasuk China, yang dipercayai oleh Amnesty International mengeksekusi ribuan orang setiap tahun.

Berikut adalah sebahagian pencapaian 10 ranking  Malaysia di persada dunia. Daripada 10 ranking ini ada yang kita berbangga dan ada juga yang agak memalukan. Apa pun kita perlu bangga sebagai rakyat Malaysia dan ini sebahagian sahaja daripada banyak lagi pencapaian Malaysia di persada global.